viernes, 29 de julio de 2016

EPÍLEG Caravana a Grècia València: BENVINGUDES REFUGIADES!!!



Droit d'asile et protection international

Ens és impossible fer un resum del que ha sigut per nosaltres el viatge de la Caravana a Grècia, que amb tant d'esforç i il.lusió hem organitzat de part de diferents col.lectius des de molts punts de l'Estat espanyol:

Araba: Gasteiz Irekia i Lautada Bero
Barna: Coordinadora Feminista- Caravana feminista a Grècia
Bizkaia: Ongi Etorri Errefuxiatuak
Càcers: Confins Solidaris
Canàries: Reciproka Subteno
Castella-la Manxa (Ciutat Reial): Refugiats CR
Girona: Garrotxa Acull
La Rioja: Plataforma Benvinguts refugiats de La Rioja
Lleó: Ateneu Varetes, Plataforma d'ajuda als refugiats de Lleó
Madrid: Xarxa Solidària d'Acolliment
Màlaga: Advenus. Plataforma Solidària amb les Persones Refugiades. .
Múrcia
Palència: Palencia Ciutat Refugie 
Nafarroa: Iruña ciutat d'Acolliment
Salamanca:Assemblea de suport a persones migrants de Salamanca
Sevilla
València: Passatge Segur
Valladolid: Col·lectiu Indignat
Saragossa


Creiem d'haver complit amb els nostres objectius principals: mostrar la solidaritat cap a les milers de persones migrants i refugiades que es troben a Grècia i a hores d'ara tracten d'entrar a altres països d'Europa així com denunciar les polítiques de la UE en matèria d'asil i assumptes migratoris, posant-hi atenció a l'acord inhumà de la UE-Turquia per a l'expulsió de les persones que vénen fugint dels seus països en guerra cercant una millora de les seues condicions de vida.

Un esquema del que ha estat la nostra agenda durant aquests 10 dies de travessia per la lluita dels drets humans de les persones migrants: 

15 de juliol

19:00 h Barna, manifestació en Rambla Poble Nou
20:00 h Barna, intervencions de col·lectius i actuacions musicals en el final de la Rambla al passeig Calvell


16 de juliol

07:00h eixida des de Barna
20:00 h Milà (Itàlia), manifestació en la Piazza Duca D’Aosta

17 de juliol

arribada a Ancona (Itàlia) des d'on s'agafa un ferry cap a Igomeunitsa

18 de juliol

arribada a Igoumenitsa i es parteix cap a Tessalònica
es pernocta en la Universitat d'Aristòtil: No border Camp Thessaloniki, 2016


19 de juliol
visita a camps de refugiats de la zona de Tessalònica


20 de juliol
9:30 h Protesta en el camps de detenció de Paranesthi, Xanthi


21 de juliol

visita a camps de refugiats de la zona de Tessalònica

18:00 h manifestació en el centre de Tessalònica
accio No Borders a la frontera de Idomeni

22 de juliol
la Caravana es trasllada a Atenes, la capital grega
12:00h roda de premsa 
18:00 manifestació a Atenes, crema de passports espanyols  (solament per algunes persones de la Caravana a títol individual)
00:00 performance per les morts a la Mediterrània  (solament per algunes persones de la Caravana a títol individual)
Durant tota la nit velatori protesta enfront l'ambaixada (solament per algunes persones de la Caravana a títol individual)

23 de juliol
10:30 h acte de protesta davant l'ambaixada d'Espanya a Grècia, Dionisiou Areopagitou 21
comença el viatge de retorn


24 i 25 de juliol

retorn a casa per la mateixa ruta


Il.lustració (Ecuador Etxea)
Les cròniques compartides des de Grècia per part de les companyes de la Caravana posen en evidència que malgrat que la situació de les migrants ja no està d'actualitat en els grans mitjans de comunicació, aquesta no s'ha resolt, i el que és pitjor, s'està aprofundint en la vulneració dels drets humans. La exigència ha sigut clara: obrim les fronteres, oferim asil a les qui ho sol·liciten, atengam les necessitats de les persones que vénen fugint de guerres, de la violència o de la misèria. 


Il.lustració (Ecuador Etxea)


Vam poder conèixer millor les situacions infrahumanes i les condicions indignes que viuen les refugiades als camps i centres de detenció, algunes integrants de la Caravana a Grècia van visitar aquestes instal·lacions. Acampades en un espai internacional on es donaven cita centenars d'activistes provinents de tota Europa, vam participar en mobilitzacions i accions de denúncia en Tessalònica. Ja a Atenes, vam mantenir un breu contacte amb les autoritats espanyoles que no ens van voler atendre a l'ambaixada, encara que igualment vam traslladar les nostres reivindicacions. Davant la freda rebuda i la seua falta de compromís amb les propostes consensuades que els vam portar, es va realitzar una acampada en la mateixa porta de l'ambaixada com a denúncia conjunta per part d'algunes persones que formaven part de la Caravana.



Acte feminista. Imatge (Ecuador Etxea)

També hem tingut l'oportunitat de conèixer projectes solidaris del poble grec cap als i les migrants. Centres autogestionats en els quals els migrants i les autòctones s'organitzen horitzontament al marge de les institucions per a sobreviure fora dels CIEs i oferir altres expectatives de vida. Així mateix, s'han organitzat escoles per als i les xiquetes, totes aquestes iniciatives estàn coordinades en la seua majoria per el moviment internacional "No Borders" als que volem oferir també el nostre agraïment per la organització i la fraterna acollida que ens han brindat.


A la frontera d'Idomeni
A més del treball de difusió i d'informació realitzat en mitjans de comunicació i mitjançant les xarxes socials, ara el compromís és continuar denunciant la situació de milers de persones migrants i refugiades que exigeixen que es respecten els seus drets humans per part dels governs europeus i que es pose fi a les guerres, el finançament militar i les intervencions en països en conflicte que en última instància desencadenen els exilis i provoquen junt amb les polítiques migràtories repressives de la UE aquest genocidi migratori sense precedents. Seguirem des de les nostres ciutats, coordinant accions de visibilització i denúncia fins que canvien les polítiques migràtories inhumanes. No ens aturarem, hem nascut per exigir als governs europeus passatges segurs per a les persones amb necessitat de protecció internacional, l'obertura de fronteres i la obligació de fer valdre els drets fonamentals signats a les convencions internacionals de DD.HH per part dels Estats-membres.


Cap persona és il.legal, les il.legals són les polítiques que condenen a la mort a milers de persones!!!

Continuarem alçant la veu amb totes les persones migrants i refugiades, d'enlloc, l'empoderament d'aquestes i la sinèrgia de les mateixes conjuntament amb els col.lectius, entitats, moviments i plataformes ciutadanes i populars seràn la clau de la transformació social: cap ésser humà és il.legal!!! 

http://www.elperiodico.com/es/entre-todos/participacion/carta-refugiado-sirio-por-favor-dadnos-asilo-espana-80005 ESCOLTEM LA VEU DE LES PERSONES REFUGIADES, carta d'un xic siri a les autoritats pertinents: "per favor doneu-nos asil a l'Estat espanyol". 




No hay comentarios:

Publicar un comentario